Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…

Hipsterii si Hipsterismul


Ce este hipsterismul? 

Hipsterismul – subcultura asociata gandirii independente, detasarii de masa, sensibilitatii pentru moda, independentei politice si/sau politicii progresive, spiritualitatii alternative, ateismului, agnosticismului, stilului de viata alternativ si a unei anumite tendinte de apreciere a artei, complet diferita de masa.

 „Hipsterismul” este de fapt o stare de spirit, deseori  legată de o moda distincta. Nonconformistii resping atitudinile cultural-ignorante ale consumatorilor de masa (mainstream) si obisnuiesc sa poarte blugi stramti, decolorati, cu tenta de vechi, adidasi old-school si ochelari cu rame groase.

Cine sunt hipsterii?

Hipsterii sau nonconformistii sunt adeptii subculturii Hipster aparuta in anii 1990,  formata din adolescenti si tineri  ce au varste cuprinse (de obicei) intre 20 și 30 de ani, proveniti din mediul urban ai clasei de mijloc. Creativitatea si inteligenta lor este garnisita din plin cu cinism.

Hipsterii in moda

Coafura/tunsoarea hipsterilor este tip sport, uneori  poarta breton asimetric. Stilul coafurii/tunsorii este adesea asociat cu activitatea saloanelor urbane considerate a fi creative dar care se dovedeste a fi destul de enervant vizual pentru consumatorul de masa adapostit cultural sau dominat de prejudecati invechite.

In ciuda conceptiilor gresite, bazate pe gusturile lor estetice destul de ciudate, hipsterii tind sa fie bine educati si poseda adesea licente in arte liberale, matematica si alte stiinte care necesita anumite abilitati analitice, creative si de gândire. Nonconformistii au – de regula – joburi  in muzica, arta si industria modei.  Este un mit faptul ca cei mai multi someri ar fi hipsteri si ca traiesc doar din veniturile parintilor.

Hipsterii in societate si in relatia de cuplu

Hipsterii cauta mereu ceva nou si atunci cand il descopera, il imbunatateste, il mediatizeaza, il adopta in cultura lor. De cele mai multe ori, hipsterismul este respins de mase doar pentru ca nu place imaginea adeptilor sai, fiind etichetati drept amorali dar per ansamblu, cultura lor aduce oaresce schimbari in societate.

Hipsterii evita conventiile obisnuite ale societatii, ei fiind inclinati mai mult spre relatii bazate pe atractia fizica dintre parteneri.  Nu se lasa influientati de publicitate si mass-media.  Conceptele de androgin si feminism influienteaza puternic cultura hipster.

De obicei barbatii sunt slabuti, firavi si nu cred ca femeile ar fi atrase sexual de tipul„macho-man”. De asemenea, nu cred in cultul-moft gen „fratie”, nu sunt atrasi de fetele cu parul vopsit blond si nici de cele cu pielea bronzata excesiv. Ei apreciaza ca aceste elemente tradeaza insecuritatea fetelor/femeilor si definesc stima scazuta de sine, lipsa unei culturi independente ori lipsa crasa de cultura in general.

Hipsterii sunt foarte deschisi rasial, printre ei aflandu-se cel mai mare numar de cupluri interrasiale, indiferent ca vorbim despre mediul urban sau rural.

Hipsterii in moda

Hipsterii sunt pionierii si liderii actualei tendinte culturale, inclusiv in moda. De exemplu, cele mai mari firme de imbracaminte din lume si-au crescut productia pentru blugii cu tenta de vechi si uzati (adică „distressed”),  devenind articole predominante in magazine de top.

Hipsterii in muzica

Hipsterii si-au pus amprenta si in muzica. Ei au descoperit si ascultat pentru prima oara mai multe trupe no-name pe care ulterior le-au adoptat in propria cultura. Datorita lor, trupele respective au devenit rapid cunoscute in lume si au dobandit succes pentru ca hipsterii le-au mediatizat in cercurile lor. De asemenea, ii intalnim in cele mai necunoscute baruri, fiind pregatiti sa imbratiseze locurile si sa le faca cunoscute celor care gandesc si se comporta ca ei.

Miscarea anti-hipsteri

Anti-hipsterii considera si admit ca idealul hipsterilor este sensibil, inteligent si cultural dar practic ameninta constient masculinitatea. Ei apreciaza ca acestia sunt invidiosi pe cei care reusesc sa se acomodeze din mers la schimbarile societatii, adaptabilitate de care ei n-ar fi in stare.

Cu tălpile prin rouă...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: