Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…


cosarIn mai multe tari ale lumii, Cosarul este asociat norocului. Persoana care intalneste un cosar in ziua nuntii sale are parte de mare noroc, prosperitate si bunastare, mai ales daca intalnirea s-a petrecut dupa iesirea de la ceremonia casatoriei.

La germani exista chiar o sarbatoare a cosarilor. Acestia se imbraca festiv, in costum negru, manta dubla, fular sau basma alba, palarie si jacheta cu nasturi metalici mari. Se spune ca cel ce va reusi sa atinga nasturii jachetei, va fi norocos tot anul 🙂

De sarbatori, nemtii obisnuiesc sa ofere cadouri cu micul „Sylvester” ( nume atribuit cosarului) celor dragi, fie sub forma de statueta, fie introdus in diverse aranjamente speciale. De asemenea, cosarii sunt vedetele torturilor si prajiturilor in perioada Craciunului si Anului Nou.

cosar2Sylvester este reprezentat printr-un cosar ce tine in mana un trifoi cu 4 foi, alteori este inconjurat de cateva ciuperci cu palarii rosii si pete albe, ori devine accesoriu pentru sticla de sampanie, vin ori cutia de ciocolata. Indiferent de forma si coloratura sa, Sylvester a devenit un cadou tipic pentru nemti tocmai pentru ca simbolizeaza norocul in anul ce va veni.

Cosurile de fum au fost aduse în Germania de către romani, gasind astfel solutia ideala si necesara in a  transforma noptile nordice reci in nopti nordice calde, dezvoltand totodata si tehnica speciala de construire si curatire a cosurilor de fum.

Germanii si-au dezvoltat tehnica mult mai lent, de aceea primele imobile pe care s-au construit cosuri de fum au fost castelele și mănăstirile. Initial focurile au fost plasate in centrul camerelor si abia mai tarziu au fost mutate la un anume colt, intre doua ziduri exterioare care duceau la cosul de fum. In secolul 16, cosul de fum a devenit esential pentru nemti iar cosarul – una dintre cele mai importante persoane ale societatii fara de care nu putea functiona normal nici un foc.

cosar1Șemineele emanau foarte mult fum, mai ales din cauza deseurilor periculoase adunate in interiorul cosurilor (murdarie, funingine, pasari moarte) putand izbucni oricand incendii puternice. De aceea s-a instituit ideea ca dupa vizita cosarului, o casa al carei horn a fost curatat, devenea o casa norocoasa, plina de bunastare, pace si armonie, nemaiputand sa arda de sus in jos, cel putin vreme de un an.

Si astazi intalnirea cu un cosar imbracat in costum negru, cu matura de sarma pe spinare si cu palaria plina de funingine semnifica noroc pentru persoana care l-a vazut, la fel cum matura cosarului purtata ca accesoriu de o mireasa, prezice bogatie si dragoste focoasa 🙂

Cu tălpile prin rouă...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: