Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…


a good luck symbol in Sanskrit or Hindu belief system swastika-hinduSvastica (sanscrită: स्वस्तिक) este o cruce echilaterala cu patru brate indoite la 90 de grade. Cele mai vechi dovezi arheologice ale svasticii au fost descoperite in Valea Indusului (India) care atesta folosirea ei de peste 3000 ani.

Svastica este un simbol utilizat pe scară largă în religiile indiene, în special în hinduism (evocarea zeului Ganesha), budism (reprezentare grafica a eternitatii), jainism (simbol tantric pentru a o evoca pe SHAKTI), precedand chiar simbolul antic egiptean – Ankh-ul.

Este simbolul sacru aducător de noroc.

Cuvântul „svastica” vine din sanscrita svastika – „su” înseamnă „bun” sau „de bun augur„, „Asti” sensul „a fi” și „ka” apare ca sufix. Literal, svastica înseamnă „a fi bun” sau „a fi una cu sinele superior”.

Imaginea svasticii a fost folosita in multe culturi ale lumii cum ar fi cele din China (omonim numarului 10.000, simbolul intregii creatii), Japonia (Manji sau Kangi – marcarea locului unui templu budist), India, Africa, Europa de sud, inclusiv americanii nativi l-au folosit pentru o vreme, diferenta constand doar in numele utilizat si simbolistica imaginii:

 • China – wan
 • Marea Britanie – fylfot
 • Germania – Hakenkreuz
 • Grecia – tetraskelion and gammadion
 • India – swastika
 • Armenia – „Vardan”, „arevakhach” și „Ker khach”,  simbolul antic al luminii veșnice (adică Dumnezeu).

In anul 1920, Partidului Nazist al Germaniei a folosit svastica drept simbol al rasei ariene.

După ce Adolf Hitler a venit la putere în 1933, a rotit svastica si a aplicat-o pe steagul partidului nazist, devenind asftel drapelul de stat al Germaniei în timpul nazismului. Prin urmare, svastica a devenit un simbol puternic asociat cu nazismul și ideologii conexe, cum ar fi fascismul și supremația rasei albe în lumea occidentală, iar acum este în mare parte stigmatizată din cauza conotațiilor schimbate ale simbolului originar. In Germania si in alte tari este ilegala folosirea  svasticii, simbolul ei devenind asociat cu moarte, ghinion, discriminare, tortura, razboi.

Swastika - Symbol of Good Luck

La origini, simbolistica svasticii era viata, soarele, puterea, forta, norocul, obiect de bun augur, talisman norocos, viata lunga, lumina, unitate cu sinele superior. 

Cele patru brate ale svasticii în hinduism reprezintă purusharthas:

 • Dharma (ceea ce face din om OM);
 • Artha (averea);
 • Kama (dorința);
 • Moksha (eliberarea).

Toate cele patru brate sunt necesare pentru a avea o viață completă. Cu toate acestea, două (Artha si Kama) sunt limitate și pot oferi doar bucurie limitata. Acestea sunt cele două componente închise ale svasticii. Celelalte doua sunt nelimitate și au brațele deschise.

Chiar și în secolul al XX-lea, svastica isi pastra ​​conotațiile pozitive. De exemplu, svastica putea aparea intr-un decor comun, pe pachetul de țigări, pe cărți poștale, pe monede și clădiri.

Pentru budiști și hinduși, svastica este un simbol religios foarte important si frecvent utilizat.

Svastica reprezetata cu bratele in sensul contrar acelor de ceasornic simbolizeaza involutie iar cea cu bratele in sensul acelor de ceasornic simbolizeaza evolutie.

Comments on: "Svastica – simbolul norocului la budisti si indieni" (2)

 1. foarte bun si interesant material:) sper sa mai scrii asa articole!

 2. @ littlesensei

  Urmeaza, da… 🙂 Functie de cum am timp

Cu tălpile prin rouă...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: