Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…


pansexual

Definitie

Pansexualitatea sau omnisexualitatea este atractia sau dorinta sexuala, iubirea romantica ori atracția emotionala față de persoane de toate felurile, indiferent de gen, nationalitate, conditie sociala ori religie.

Pansexualii sunt adeptii acestui curent, ei nedefinindu-si sexualitatea, ba mai mult, considera ca intre sexualitate si gen (masculin-feminin) nu exista mari diferente. Pansexualii sunt atrasi de romantism, emotii, empatii si pot percepe diverse forme de atractie pentru ambele sexe. De regula sunt interesati de transsexuali, lesbiene si persoane cu un fizic/fizionomie intersexe.

Pentru pansexuali, genul nu are nici o relevanta, fiind complet nesemnificativ.

Conceptul de pansexualitate respinge deliberat existenta celor doua genuri (masculin si feminin) iar pansexualii sunt deschisi pentru relatii cu persoanele care nu se identifica deloc cu clasificarea intre a fi femei sau barbati.

Etimologie

Prefixul „pan” vine din greaca antica si inseamna „toate”, „fiecare” sau „intregul”, „omni” vine din latina si se traduce prin „omniprezent”, „peste tot”. „Pansexual” este un derivat din cuvântul „pansexualism” (aparut in 1917) şi defineste individul pentru care „instinctul sexual joacă un rol principal în toate activitățile umane, mentale și fizice„. Cuvântul „pansexual” se pare că a fost rostit pentru prima oara de Sigmund Freud – medic neuropsihiatru austriac, fondatorul scolii de psihanaliza.

Cateva explicatii

Pansexualii sunt considerati a fi „transbarbati”, „transfemei”, „intersexuali” ori „androgini”. Ei au un comportament consensual intalnit numai la adulti. Pansexualitatea este si termenul alternativ folosit pentru bisexualitate, mult mai complex si mai cuprinzator decat acesta. Este adevarat ca printre noi se afla persoane carora – cel putin fizic – nu le putem atribui de la prima vedere vreo apartenenta la un anume gen si asta se datoreaza transformarilor hormonale, zestrei genetice de care au avut parte, a mediului in care s-au dezvoltat astfel incat au devenit identitati intersexuale.

Pansexualitatea  este opusul asexualitatii (cunoscuta si ca nonsexualitate) si defineste grupul format din individivizi dezinteresati de activitatea sexuala. Asexualii sunt totusi capabili sa ofere altora iubire, afectiune si romantism. Ei se deosebesc de celibatari prin aceea ca celibatarii isi auto-impun abstinenta sexuala din motive bine stabilite (convingeri religioase sau personale) pe cand asexualii nu simt deloc dorinta fizica pentru sex. Unii dintre asexuali se casatoresc din dorinta de a avea un copil sau pentru a face pe plac anumitor persoane. Pansexualul nu este atras de oricine! El poate intalni persoane fata de care nu simt niciun fel de sentimente ori emotii fizice.

Comments on: "Ce este pansexualitatea si cine este pansexual?" (1)

  1. Scurt și la obiect. Interesant articol!

Cu tălpile prin rouă...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: