Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…

Tribul Turkana din Kenya


Turkana este un trib nilotic, originar din districtul Turkana situat in nord-vestul Kenyei, o regiune climatica semi-aridă, invecinat cu Lacul Turkana în est, Pokot, Rendille și Samburu la sud, Uganda la vest, Sudan și Etiopia la nord.

Conform recensământului din 2009, tribul Turkana avea 855.399 membri, adica 2,5% din populația tarii, astfel Turkana devine cel de-al treilea mare grup etnic nilotic din Kenya, după Kalenjin și Luo, mai puțini decât Maasai dar intra totusi cu succes in top 10 al celor mai numeroase etnii din Kenya.

Limba tribului Turkana este un limbaj Est nilotic, numit Turkana – botezata cu numele propriu al tribului.

Membrii tribului Turkana se numesc ŋiTurkana (Turkana), denumire tradusa prin „oamenii din Turkan”. Ei sunt în principal semi-nomazi si se ocupa cu păstoritul.

Turkanezii se remarca prin creșterea cămilelor și impletitul coșurilor. În tradițiile lor transmise numai pe cale orala, ei înșiși se recomanda a fi oamenii taurilor gri, după ce Zebu a fost domesticit. De altfel, domesticirea a jucat un rol important de-a lungul istoriei lor.

În ultimii ani, programele straine de asistență si dezvoltare au avut ca scop introducerea pescuitului ca forma de obtinere a hranei, insa tribul Turkana considera pescuitul subiect tabu, asa ca succesul implementarii pescuitului aproape a esuat. Cei preocupati cu programe de acest gen, ar trebui sa inteleaga ca PRINCIPIILE NU SE NEGOCIAZA SI NICI TRADITIILE NU SE ABANDONEAZA LA COMANDA! Pentru a avea succes, mai intai se impune actionarea subtila la radacina problemei ce a generat cauza, apoi se ajunge la fond. Nu poti impune nimanui sa faca ceva anume daca nu ai puterea de a-i convinge ca ceea ce trebuie sa faca este corect, moral si avantajos!

Din tribul Turkana provine si supermodelul Ajuma Nasenyana.

             Primitive-tribe-Nigeria-AfricaWomen-from-a-Zulu-tribe-preparing-a-meal.afar tribe girl (1)bonda tribeBonda at the marketLahu-hill-tribe-houseHolidayzjohan-gerritsMucubal_tribe_girl_-_Angola Samburu_tribe_warrior_-_KenyaMumuhuila_tribe_mother_and_daughter_-_Angola Turkana women attend a drought and peace meeting in Lobei village of Turkana district in northwest Kenya AFP/Getty 511061729S152514E125131Ajuma Nasenyana

Comments on: "Tribul Turkana din Kenya" (7)

 1. Ador triburile… asa ca… sunt fascinata de lumea lor, cu bune si rele…

 2. intotdeauna m’au mirat starea buna a dintilor 🙂 la ei!!! daca e sa luam dupa conditiile igienice!

 3. @ littlesensei

  Da, sa stii ca eu am intrebat de unul cum se explica nu numai lipsa cariilor dar si culoarea foarte alba a dintilor (in general). Si mi-a explicat ca ei consuma anumite fructe in timpul mesei si dupa masa care inlocuiesc excelent pasta de dinti si alti inalbitori artificiali. De asemenea consuma f.putina apa. Lichidele le obtin din tot felul de legume si fructe.
  In simplitatea lor sa stii ca au ramas umani si in deplina legatura cu natura. Noi ne declaram ca suntem civilizati dar eu la ei am descoperit lucruri extraordinare…

  PS: Inca n-am fost in triburi, dar am cunoscut pe cineva dintr-un trib. Oricum visul meu cel mare are doua destinatii turistice: o insula exotica, salbatica, aproape virgina si Japonia 🙂

 4. interesant! ms, iata ca tine am aflat ceva nou 🙂
  stii circula pe facebook asa poze de genu: stau astia civilizati fata in fata cu un trib: si deasupra scrisa morala: primii traiesc in haos/criza/datorii/boli etc si la ei se cheama civilizatie, iar cei din urma – traind in jungla/pustiu/desert/Africa etc nu au asa PROBLEME si sunt considerati salbatici sau primitivi 🙂

 5. @ littlesensei

  Prefer sa traiesc printre primitivii astia care sunt mult mai umani si mai profunzi decat cei din asa-zisa „lume civilizata” care a ajuns mai barbara decat triburile canibalilor!

 6. he-he 🙂 deep words here 😉

Cu tălpile prin rouă...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: