Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…


Georgios Jakobides (nascut la 11 ianuarie 1853 in Lesbos, decedat la 13 decembrie 1932 in Atena), pictor grec, unul dintre principalii reprezentanți ai mișcării artistice grecești școlarizati in München. Jakobides a fondat și a fost primul curator al Galeriei Naționale a Greciei din Atena.

A inceput scoala în Smyrna, Imperiul Otoman. In perioada 1870-1876 Jakobides a studiat sculptura si pictura la Scoala de Arte Frumoase din Atena, iar în 1877 a mers la Academia de Arte Frumoase din München pe o bursa speciala, continuandu-si studiile in pictura la clasa lui Karl Theodor von Piloty.

În Munchen a trăit timp de 17 ani, lucrand în atelierul său. A pictat scene mitologice, imagini de gen și portrete. Opera sa este influențată de realismul academic german iar cele mai cunoscute picturi infatisau portrete de copii. În capitala Bavariei a fost privit ca un artist german de succes intrucat reusea sa-si vanda tablourile la preturi destul de ridicate. Guvernul grec, in 1900,  l-a invitat să se întoarcă la Atena pentru a organiza Galeria Națională din Atena, iar în 1904 a fost numit director al Școlii de Arte Frumoase din Atena, unde a predat timp de 25 de ani. În aceasta perioada, pe lângă temele sale, a pictat portrete formale ale grecilor eminenți ( de exemplu: Regina Sophia). Jakobides s-a opus tuturor tendințelor artistice noi, inclusiv impresionismului și expresionismului, dar a sprijinit tinerii artiști in a-și urma propriile tendințe artistice individuale.

Georgios Jakobides a oferit premii la cinci expozitii internationale, printre care cea de la Berlin din 1891 si cea de la Paris din 1900.

Lucrarile sale sunt expuse la Galeria Națională din Atena, in colecții particulare dar și în muzee și galerii de artă din întreaga lume, inclusiv in galeriile de artă din Germania și la Institutul de Artă din Chicago.

Georgios_Jakobides_ak SMOKE RINGS Сhristian Klaus. Children’s Concert children-s-concert-1900 cold-shower-1898 Combing_of_grand_daughter Georgios Iakovidis - (11) Georgios Iakovidis - (12) Georgios Iakovidis - (28) (1) Georgios Iakovidis - (32) (1) Georgios Iakovidis - (33) (1) Georgios Iakovidis - (35) Georgios Iakovidis - (36) Georgios Iakovidis - (37) (1) Georgios_Jakobides_Girl_reading_c1882 girl-with-hat grandma__s_favorite Mother & Child Queen Olga queen_olga_of_greece_in_cou the-artist-s-wife-with-their-son-1895 the-toilette-1893

Cu tălpile prin rouă...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: