Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…


István Sándorfi (în maghiară Sándorfi István, în franceză Étienne Sandorfi, (n. 12 iunie 1948, Budapesta, Ungaria – d. 26 decembrie 2007, Paris, Franța) a fost un pictor maghiar, reprezentant al curentului hiperrealist.

Tatăl sau a fost director al companiei americane IBM si în 1950 a fost condamnat la mai multi ani de închisoare. A fost eliberat în anul revoluției ungare din 1956, când împreună cu familia a părăsit Ungaria, stabilindu-se mai întâi în Austria, apoi în Spania și Germania și în cele din urmă în 1958, s-au stabilit în Franța. Etienne si-a luat diploma în École Supérieure des Beaux Arts din Paris. A urmat și cursurile din École des Arts décoratifs.

Picturile sale reprezinta adesea obiecte, mișcări, situații si poziții stranii. În perioda 1970-1980 folosea foarte des albastru și mov precum și combinațiile reci ale acestora. În anii ’80 picta mai ales forme feminine și natură moartă. După 1988 femeia a reprezentat muza principala a picturilor sale.

A decedat pe 26 decembrie 2007, în urma unei boli prelungite, într-un spital din Paris. Pe 2 ianuarie 2008 parizienii și-au adus ultimul omagiu, dupa care, a fost transportat la cimitirul din Kispest – Budapesta, unde a fost înmormântat  conform ultimei sale dorințe.

Etienne Sandorfi1975 Etienne Sandorfi pascalange Adel's silence Etienne Sandorfi01 Etienne Sandorfi1 Etienne Sandorfi2 Etienne Sandorfi2e Etienne Sandorfi3 Etienne Sandorfi4 Etienne Sandorfi007 Etienne Sandorfi8 Etienne Sandorfi9 Etienne Sandorfi35 Etienne Sandorfi (1948-2007) hujk istvan-sandorfi-pluie_chagrin-img madeleine

Comments on: "Etienne Sandorfi – pictura maghiara hiperrealista" (1)

  1. Hiprrealistii sunt hipertalente, perfectiunea intruchipata a universului.

Cu tălpile prin rouă...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: