Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…

Ştiaţi ce înseamnă Fika?


Fika - eveniment social suedez

Fika este un concept în cultura suedeză cu sensul de bază la o cafea. În sens modern şi generalizat al cuvântului, cafeaua poate fi înlocuită cu ceai, suc, limonadă, shake etc. Dacă alături de cafea (sau alte băuturi non-alcoolice) se consumă şi produse de patiserie (rulouri cu scorțișoară, cornuri cu mere) se menţionează cuvântul „fikabröd (pâine fika„). Fikabrod nu include pâinea cea de toate zilele ci numai produsele de patiserie, în special tradiţionalele rulouri suedeze cu scorţişoară.

Cuvântul Fika” este un argou inventat în secolul al 19-lea când, pentru prima oară, s-au inversat silabele cuvântului „kaffi” din care derivă Fika.  Kaffi a fost varianta anterioară a cuvântului suedez „Kaffe” care înseamnă cafea„. Tot de la Fika vine şi cuvântul „FIK” – cafea„.

Fika este considerată o instituție socială în Suedia şi semnifică momentul în care cineva ia o pauză de cafea cu prietenii, colegii de serviciu, familia sau pur şi simplu se întâlneşte cu cineva la o cafea.

Cuvântul Fika poate fi utilizat atât ca verb cât și ca substantiv. Puteți Fika la locul de muncă – în sensul de a lua o „pauză de cafea”, puteţi Fika cu cineva dacă mergeţi la „întâlnire la o cafea” sau puteţi doar bea o ceașcă de cafea, ceai sau alte băuturi non-alcoolice. Ca atare, cuvântul are conotații destul de ambigue, dar aproape întotdeauna include ceva de mâncare, cum ar fi biscuiți, prăjituri și fursecuri, uneori pot fi însoțite şi de băutură alcoolică. Această practică de a lua o pauză de cafea – „Fika” – este esențială pentru viață suedezilor.

În Suedia, Fika este o practică comună la locul de muncă. De regulă, se iau două Fikas într-o zi: una în jurul orei 09:00 dimineața și una la ora 03:00 după-amiază.

Fika la locul de muncă este un eveniment social important deoarece angajații se pot aduna și pot socializa discutând probleme particulare și profesionale. Deloc neobișnuit este pentru manageri să se alăture angajaților la Fika și, într-o anumită măsură, se poate chiar considera nepoliticos să nu li să se alăture colegilorFika se practică atât la firmele private cât şi  în administrația publică.

Cu tălpile prin rouă...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: