Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…


Simbolistica vascului

Vâscul Magic

Din cele mai vechi timpuri vâscul a fost una dintre plantele cele mai magice, misterioase și sacre ale folclorului european. Se considera că dăruieşte viaţă şi fertilitate; de asemenea asigura protecţie împotriva otrăvii și totodată era un afrodisiac.

Vâscul de stejar a fost o plantă sacră pentru vechii druizi celţi.  Mai târziu, ritualul tăierii vâscului din stejar simboliza castrarea vechiului rege de către succesorul său. Vâscul a fost mult timp privit ca simbol sexual dar și ca „sufletul” stejarului. Druizii, de Crăciun, îşi decorau casele cu vâsc pentru a le aduce noroc, sănătate şi viaţă lungă. Grecii, de asemenea, credeau că vâscul are puteri magice fiind asociat de-a lungul secolelor cu multe obiceiuri tradiţionale.

În Evul Mediu și mai târziu, ramurile de vâsc erau atârnate de plafoane pentru a alunga spiritele rele. În Europa erau aruncate peste casă sau atârnate la uşi pentru a preveni intrarea vrăjitoarelor sau a vrăjilor. Se mai credea că vâscul de stejar putea stinge focul.

Sărutul sub vâsc


Christmas-Mistletoe-Peng-Teo
Sărutul sub vâsc este întânit prima oară la festivalul grec Saturnalia” iar mai târziu a fost asociat cu diverse ritualuri ale căsătoriei. Astfel, vâscul conferea convingerea că dăruieşte soţilor fertilitate şi e dătător de viaţă, de putere. În Scandinavia, vâscul a fost considerat o plantă care aducea pacea, duşmanii puteau declara armistiţiu, soţii aflaţi în conflict, dacă se sărutau sub vâsc, aveau toate şansele să se reîmpace, iubiţii se căsătoreau şi femeile năşteau copii frumoşi, veseli şi sănătoşi. Englezii l-au botezat „mingea sărutului” pentru că formeză din crengile lui o minge pe care o ornează cu panglici roşii, galbene, verzi şi o agaţă  de tavan sau deasupra tocului uşii iar sub ea fetele şi femeiele se sărută cu partenerii lor. Se spune că o fată nesărutată sub vâsc în noaptea de Crăciun rămâne nemăritată în anul următor. În unele părţi din Marea Britanie şi Canada, la 12 noaptea, mingile de vâsc se ard pentru ca nicio fată să nu rămână nemăritată în anul care vine, evitându-se astfel ghinionul de a rămâne nesărutată.  În Franţa, vâscul se agaţă de Anul Nou şi simbolizează venirea unui an fericit.

 

 

Cu tălpile prin rouă...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: