Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…

Bătrâna și chelnerița


O bătrână se așezase la o masă într-o cofetărie. Chelnerița tinerică îi aduce meniul și o întreabă ce vrea să comande? Bătrâna răspunde:
– Aș vrea o felie de tort. Cât costă? Chelnerița răspunde:
– 3 lei.
Bătrâna scoate niște monede din buzunar, le numeră încet și apoi întreabă:
– Dar felia cea mică de tort cât costă? Chelnerița se enervează puțin. Mai avea și alți clienți. I-a răspuns repezit:
– 2 lei.
– Bine, atunci o iau cu plăcere pe cea mai mică, a răspuns bătrâna.

Chelnerița aduce comanda și imediat îi pune pe masă nota de plată, puțin iritată, gândindu-se ca nu cumva să plece băbuța fără să achite.

Bătrâna a savurat încet și cu plăcere felia de tort, s-a ridicat de pe scaun, a pus banii pe masă, a scris ceva pe o foaie de hartie și a plecat. Pe marginea farfurioarei lăsase un plic.

Când chelnerița s-a dus să curețe masa, a observat că bătrâna îi lăsase bacșiș un leu și un plic. Emoția și surpriza i-au adus o suferință nespusă în suflet. O etichetase nedrept. S-a dus repede să caute bătrâna pentru a-i returna bănuțul și a-i multumi pentru lecția dată, dar…. era prea târziu. Bătrânica nu se mai vedea pe cale. I-a părut rău că a judecat-o atât de ieftin … „Săraca, avea doar trei lei, luase o felie de tort de doi lei doar ca să-mi lăsa un leu bacșiș„, își reproșa tânăra. „Am fost rea. Nespus de rea și bănuitoare.”

S-a întors la masa bătrânei și a deschis plicul. Înăuntru era o poză și un bilet. Fotografia înfățișa chipul mai tânăr al bătrânei ținand în brațe un copil iar biletul…

Biletul îi tăiase aproape de tot răsuflarea. Începe să-l citească în gând tremurând de emoții:
Maria, tu nu mă cunoști. Părinții tăi, acum 20 de ani, au avut un accident și au murit. Te-am luat şi te-am crescut pană la 3 ani, apoi eu am suferit un accident vascular, iar tu ai fost înfiată. Te-am găsit greu. Mare bucurie că te-am revăzut ! Te iubesc nespus! Acum trebuie să plec la azilul unde stau. Ai aici adresa și o cheie unde vei găsi o locuință cu tot ce îți trebuie. Este a ta și a viitorilor tăi copii. Nu plânge. Te îmbrățișez cu mult dor și drag,
Bunica Ana.

A izbucnit în lacrimi sărutând poza și biletul tainic. Ținea leul în mană și privea cerul prin fereastră. Nu pricepea ce se întâmplă în viața ei. Era răvășită.

După 2 săptămâni de căutări găsise azilul bunicii Ana. Cineva o aștepta la intrare. Îi spuse:
– Vă rog să ne iertați că nu v-am putut anunța, dar bunica Ana a plecat la ceruri acum 4 zile. Știa că veți veni și v- a lasat câteva cadouri. Vedeți casa nouă de alături ?? Este construită de ea pentru bătrânii singuri. Ați avut o bunică minunată.

Maria căzuse pe scaun cuprinsă de emoții, și-a acoperit fața cu palmele, iar printre degete îi curgeau lacrimile șiroaie. Simțea o durere adancă pentru bunica Ana căreia nu-i mai putea mulțumi și nici nu-i mai putea cere iertare.

💖💖💖


Cât te costă să vorbesti frumos, să te porți respectuos față de un om, chiar dacă e necunoscut? Cât te costă să fii bun? Omul din fața ta ești TU. Poartă-te cu el exact așa cum vrei să se poarte alții cu tine.

Comments on: "Bătrâna și chelnerița" (2)

  1. O poveste deosebita si multumesc ca ne-ai impartasit-o. Nu intamplator se spune ca schimbarea incepe cu noi. Si este atat de simplu un schimb de locuri pentru a intelege daca ceea ce facem facem bine, asta daca avem dubii… Desi a face un lucru bun este cel mai firesc lucru cu putinta.

    Seara buna!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Da, eu cam așa tratez oamenii, din păcate feedback-ul nu e întotdeauna ok, alteori suspicios, chiar brutal. Orice reacție a celuilalat stârnește o altă reacție în mine. Depinde ce sădesc ei. Deseori sunt acidă din cauza asta. O plăcere să întâlnesc oameni pe aceeși undă cu mine.

    Apreciat de 1 persoană

Cu tălpile prin rouă...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: