Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…


potcoavaPotcoava este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale norocului desi nu sunt multe persoane care au confirmat „eficienta” lor 🙂 Originea superstitiei ar fi in Europa, mai precis in Marea Britanie.

Legenda spune ca Sf. Dunstan (un fierar englez), ar fi fost tintuit cu o potcoavă de piciorul diavolului care i-ar fi garantat ca va tine raul departe de casele oamenilor daca va rezista legat si daca le va recomanda  sa-si bata potcoave pe usi.  Alta legenda ne descrie legatura dintre zeita lunii celebrata de pagani si potcoava care reprezenta simbolul acesteia.

Unii oameni cred ca le-a pus norocul mana in cap daca in drumul lor vad potcoave de cai, motivand ca fierul (din care sunt realizate in mod traditional) ar tine departe spiritele negative si norocul le-ar deschide toate usile.

lucky-horseshoeUtilizarea unei potcoave uzate ca amuleta se spune ca ar proteja persoana de magie sau de energii negative. Potcoava, pentru a avea efect benefic, trebuie agatata in special in zone inalte ale imobilelor, de preferinta langa usi.  In Europa ele sunt amplasate pe case, in hambare si grajduri considerandu-se ca pe sub potocoave nu pot trece spiritele rele.

În Orientul Mijlociu intalnim un model de teracota albastra imprimat cu potcoave.  In Turcia, o potcoava mica din metal sau sticla albastra confera protectie divina si clarviziune, deseori fiind folosita si pentru alungarea deochiului.

Este clar ca potcoava, prin materialitatea ei, este magica si-i protejeaza pe cei din jur. Americanii si irlandezii o aseaza cu bratele in sus, considerand ca asa capteaza norocul ce urmeaza a se scurge in case, europenii in schimb o tintuiesc cu bratele in jos spunand ca numai asa se scurge ghinionul.  Important este ca potcoava sa nu fie cumparata din magazine si alte centre de suveniruri ci sa fie gasita sau pierduta de un cal.

potcoava1De exemplu in Mexic, potcoavele uzate sunt achizitionate de magazine speciale, se ambaleaza frumos in materiale colorate, se bat pietre semipretioase sau sticla pe bratele ei, se supun unei slujbe religioase speciale aducatoare de noroc, apoi se scot la vanzare ca amulete sfintite 🙂

Oricare ar fi motivul longevitatii legendei, cert este ca potcoavele de cai sunt considerate a fi cele mai cunoscute simboluri ale norocului, putand fi asezate in interiorul sau exteriorul casei, in birou, in dormitor sau oriunde doriti dumneavoastra, fie ca le puneti cu picioarele in sus sau in jos 🙂

Norocul sa va insoteasca pasii oriunde veti pleca!

Comments on: "Potcoava – simbol al norocului" (1)

  1. Aiurea!. Nu mai inventati. In Mexic nu e nici un obicei cu potcoave

    Apreciază

Cu tălpile prin rouă...