Aş vrea să fac cu tine ceea ce face primăvara cu cireşii…


Mâna Fatimei sau Hamsa ( arabă : khamsah , Khamsa (mână), de asemenea, romanizat ,  înseamnă literal ” cinci ” ) . Este o amuletă în formă de palmier, foarte populară în întregul Orient Mijlociu și Africa de Nord , frecvent utilizată în bijuterii, materiale și draperii, ilustrând mâna dreaptă deschisă, o imagine recunoscută la nivel mondial și folosită ca simbol de protecție  împotriva energiilor negative, pentru abundenţă, fertilitate, prosperitate, noroc şi sănătate. De asemenea oferă şi protecţie împotriva deochiului.

hand_of_fatima_henna

Simbolul mâinii talisman precede iudaismul, creștinismul și islamismul. Islamiştii o atribuie Fatimei, numind-o astfel după fiica lui Mohamed – Fatima Zahra. Creștinii o atribuie Fecioarei Maria iar evreii lui Miriam, în amintirea surorii lui Moise și Aaron.


fatima-hand
Mâna ( Khamsa ) este reprezentată  în special prin mâna dreaptă deschisă şi a fost una dintre cele mai comune componente ale bijuteriilor din aur și argint, considerată o bijuterie tradiţională din punct de vedere istoric. Khamsa a fost cel mai frecvent sculptată în piatră, argint, aur sau metal datorită simbolisticii sale deloc de neglijat: puritatea şi proprietatile magice.

Pictată în roşu pe uşile caselor simbolizează sacrificarea unor animale – uneori simbolul se picta chiar cu sângele animalelor sacrificate. Mâna Fatimei se agăţa deasupra uşii de la camera femeii care trebuia să nască pentru a avea o naştere uşoară iar pruncul să fie norocos dar şi deasupra uşii de la intrare pentru a proteja casa de incendii. Se spune că mâna Fatimei cu degetele desfăcute alunga spiritele răului iar cea cu degetele închise aducea norocul.

HandOfFatima

Deseori în interiorul mâinii Fatimei se inserează un ochi care simbolizează protecţia persoanei împotriva deochiului şi a energiilor negative, acesta având rolul de a „orbi” agresorul. Ritualurile specifice Khamsei se fac în a cincea zi a săptămânii – joi – considerându-se că atunci puterile ei acţionează la potenţialul maxim.

phatimahand

Numărul cinci în Islam este conectat la o parte deschisă, pentagrama celor cinci simţuri, căsătoria, cei cinci stâlpi ai Islamului, cele cinci rugaciuni zilnice și mâna Fatimei.  Pentru șiiți, degetele de la mână Fatimei reprezintă şi cele cinci persoane sfinte” ale familiei lui Muhammed: Muhammed, Fatima, Ali, Hassan și Hussein. Numele lui Ali sau cele ale tuturor celor Doisprezece imami importanţi sunt uneori gravate pe mâinile de metal ale FatimeiHamsas poate include, de asemenea, o inimă, o hexagrama sau cuvântul lui Allah înscris în palma

hamsa-hand-of-fatima-pendant

Datorită importanței sale atât în cultura ​​arabă cât și în cea berberă, hamsa reprezintă unul dintre simbolurile naționale ale Algeriei, apărând chiar în emblema ţării. De asemenea, este cea mai populară amuletă. Uneori se leagă de Khamsa alte cinci amulete (stele, cârlige, cercuri)  la părul copiilor, şorţurile negre ale femeilor sau la turbane. 

khamsa8

Purtatorul Khamsei se va bucura de abundență, noroc, vitalitate, va fi favorizat de astre şi de energiile benefice ale Universului.  Talismanul acesta este considerat a fi cel mai norocos din toate câte se cunosc şi e recomandabil să fie purtat sub formă de brăţară.  Mâna Fatimei are un efect deosebit de puternic asupra purtătorului mai ales atunci când acesta se află la o răscruce în viață. Mâna Fatimei va adaposti purtătorul de obstacole, certuri și adversitate, ajutându-l să-şi schimbe destinul într-un sens pozitiv.

bracelet-fatima-hand-with-red-evil-eyeHamsa este recunoscută ca simbol sacru în multe culturi și religii, inclusiv în iudaism, budism, shamanism, hinduism, creștinism, Jainism și credința islamică. Hamsa este simbolul mâinii care scrie totși a asociațiilor cu Divinitatea. Mâna Fatimei poate fi văzută atât în poziție verticală cât şi cu susul în jos, în funcție de cultură. In plus, simbolurile prezentate în mână sunt importante și variază funcţie de religie sau locaţie. În ciuda variațiilor, Mâna Fatimei este un motiv arhetipal care vorbește dincolo de frontierele limbilor pământului, de cultură și de convingerile religioase.

The_Hand_of_Fatima Evil Eye Golden Fatima Hand Macrame Bracelet fatima8 Fatima eye fatima fatima-hand-plate-of-glazed-ceramic-plated-with-nickel-silver-25 filigree-hand-of-fatima-pendant-8 hamsa2a hamsa-friendship-bracelet-kabbalah-hand-fatima hamsa-hand-down hamsa-hand-of-fatima-pendant-2 hand-of-fatima-pendant-3 jewels-hand-of-fatima-fatima-cute-moon-moon-phases OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hamsa8 The-Wall-Hamsa-by-Jewish-artist-and-jewelry-designer-Michal-Golan-5

Comments on: "Mâna Fatimei sau Hamsa – simbolul protecţiei divine" (8)

  1. De unde putem achiziona pandantive cu mana de la fatima?

    Apreciază

  2. Cred ca le gasiti la magazinele on-line specializate in produse feng-shui.

    Apreciază

  3. E super, a mea e cea mai diferita, poate e unicată😕

    Apreciază

  4. Busuioc violeta said:

    No comment!!!!!! SUPERB!!!! Am primit un medalion, nestiind ce însemnătate are dar uitindu-ma pe google am vazut cîtă semnificaţie are!!!!! Multumesc!!!!!

    Apreciază

  5. Radu Gabriela said:

    Super am primit o bratara și nu știam ce semnifica😊 acum stiu!

    Apreciază

Cu tălpile prin rouă...